luni, 24 ianuarie 2011

Lactobarul din mine

De 1 an si 9 luni , pe langa altele, am statutul de lactobar:)
Dar sunt un lactobar exclusivst: am numai un client  nu prea mofturos: comanda e invariabil aceeasi:P, dar e un client valoros, pe care il servesc la cerere, 24h din 24h, care isi arata multumirea fata de serviciile primite in diferite moduri. In  functie de momentul zilei si starea de spirit,  meniul oferit este in loc de mic-dejun, supliment, desert, calmant, somnifer, substanta energizanta si  animatoare (asta pentru ca uneori "capata aripi" si se inveseleste instant dupa cateva "guri"). Functionam pe principiul "client satisfacut, misiune indeplinita"  sau "you happy, me happy".
Mda...Mariuca inca bea laptic de sanul mamei, adica de la mine!Shocking?! pentru unii se pare ca da! In ultima vreme se pare ca am devenit usor sensibila la subiectul asta:alaptat, alaptat la varste inaintate, intarcat, etc...Nu cred ca am citit atat de despre laptele matern, alaptat, recomandari, varste pana cand se alapteaza nici cand Mariuca era in primele ei luni. Dar acum pentru ca ma confrunt uneori cu niste reactii surprinzatoare din partea celor care afla despre noi ( reactiile au inceput de cand Mariuca avea in jur de un an..), citesc mai mult despre laptele matern si ca sa am mai multe contra-argumente. Am citit despre mamici care isi alapteaza inca copii de 3-4 ani..asa ca nu sunt eu un caz "disperat". Aici trebuie sa ma opresc putin ca sa si multumesc Alexandrei care m-a incurajat si mi-a oferit linkuri unde mai pot citi despre asta.
Dar pe de alta parte, consider ca nu trebuie sa ma justific nimanui pentru alegerea asta : faptul ca eu si Mariuca suntem de comun acord asupra acestui lucru, ea se dezvolta foarte bine si V. ma incurajeaza total , este suficient pentru mine! Pentru ceilalti, de obicei persoane din generatia parintilor, sau cei care nu au trecut prin maternitate, sau cele care nu au alaptat deloc, voi ramane probabil o mamica care iese putin din tiparul mamelor de acum privind alimentatia copilului, saaaau...o mamica care nu are autoritatea asupra propriului copil si nu este in stare sa il intarce pentru ca este prea "moale". Da, din reactii si discutii am simtit cateodata ca asa sunt considerata. 
Am decis sa continui alaptatul pana la varsta asta pentru a fost sanatos, lejer, hranitor, reconfortant, linistitor , si muuuulte altele si probabil daca nu as fi nevoita sa incep munca in trei luni v-as zice ca nu am de gand sa ma opresc nici macar la varsta asta. Dar s-ar putea sa fim nevoite sa rarim mesele de laptic sau chiar sa le eliminam pentru ca programul meu de la munca va impune asta. Vom vedea la ce solutie vom cadea de acord. Pentru ca am in vedere si ce isi doreste Mariuca, asta sa fie clar! Nu vreau sa o trec printr-un  disconfort sau suferinta chiar, daca pot sa evit asta. Doamne ajuta sa fie un proces de acomodare usor totusi!
In continuare as dori sa fac trimitere la doua blogguri : la primul pentru ca este dedicat alaptarii si pentru ca au publicat "răspunsul La Leche League Marea Britanie la articolul publicat în „British Medical Journal”, în luna ianuarie 2011" . Mi-au placut mult argumentele prezentate ca raspuns si eu sunt convinsa ca sunt   unele  cardasii intre industria produselor si oameni cu "porta-voce", care in numele "bunastarii" copilului fac recomandari care mai contravin legii firii noastre, si al doilea blog  descoperit de curand: mi-a placut ca ne face sa ne amintim ca a creste un copil ar trebui sa fie un lucru natural, ca multe femei au reusit sa faca asta cu succes fara invazia industrializarii, fara asa pretinsele "ajutoare". Si ma gandeam ca noi, cele care beneficiem de atatea facilitati, si suntem degrevate de multe munci legate de cresterea copilului, si teoretic ar trebui sa avem mai mult timp pentru ingrijirea sufletului lui, de educatia lui, de spiritul lui. Sa avem mereu in minte ca doar statutul de parinte biologic nu inseamna ca suntem si parinti priceputi in "parenting" ( meditatii pentru parinti:P).
As mai dori sa precizez ceva: faptul ca pledez pentru alaptare si mai ales pentru alaptarea unui timp cat mai indelungat, nu vreau sa deranjeze si sa supere pe mamicile care din diverse motive nu au putut face asta.  Sunt convinsa ca si-au dorit si daca nu au reusit, au suferit mult. Asa ca ma iertati daca v-am necajit cu postarea asta. Doar am vrut sa imi sustin cauza si  daca pot, sa povestesc ceva , ceva poate folositor, viitoarelor mamici.

Later edit:
In timp ce mai clampaneam tastele, vinovata ca nu ma dezlipesc de la calculator, am dat peste articolul asta care era pentru mine :P

13 comentarii:

  1. Eu cred ca e minunat ca ai alaptat atata timp si inca o mai faci. Asta asa, de la o mamica ne-alaptatoare ( ca sa evit cacofonia:d). Cred ca e o decizie pur personala, care tine exclusiv de posibilitatile si dorintele bebelui si ale mamicii. In niciun caz nu e ceva care sa fie dezbatut, criticat sau decis de oricine altcineva decat tu si copilul tau
    Muahhh

    RăspundețiȘtergere
  2. Saru'mana pentru sustinere. Intr-adevar asa e, conteaza numai ce vrea mama si copilul si cum le este mai bine lor. Insa ca si in alte aspecte legate de cresterea copilului, unii incearca sa valideze numai opinia lor...si ma enerveaza: cand incearca sa si-o impuna:D eehhh, dar ar fi trebuit sa ne obisnuim cu asta! asa ca noi tinem in continuara deschis lactobarul:D
    Pupici

    RăspundețiȘtergere
  3. Mari, credeam ca pana acum ai devenit imuna la "sfaturile" binevoitorilor din jur. Vezi ca vine vara si mamicile din parc sunt vigilente:))

    RăspundețiȘtergere
  4. :)) da, dar o sa mai iau si eu dupa asta: "De aceea, dacă vrei, când mergi în vizită la soacră spune-i că “un profesor, cercetător ştiinţific la Universitatea A&M din Texas a arătat că toţi copii sunt “proiectaţi” (de Dumnezeu sau de evoluţie, nu contează) să fie alăptaţi cam între 2,5 şi 7 ani “...si le impresionez cu "cercetarile" mele!:P

    RăspundețiȘtergere
  5. Felicitari si din partea mea pt. ca o alaptezi pe Mariuca.
    Si eu stau prost la capitolul "sustinatori" dar ma mandresc cu bunica mea de 80 de ani care ma incurajeaza de fiecare data cand vb. (femeie simpla de la tara, fara prea multe informatii si x carti citite la activ).
    Cat despre comentariile "binevoitoare" din jur eu am obosit sa ma tot justific de ce fac ceea ce e mai bine pt. copilul meu.
    Ii doresc Mariucai sa se bucure in fiecare zi de "lactobarul purtator" si tu sa fii mandra si impacata ca faci ceea ce trebuie pt.ea si pt. tine.va pup
    p.s. am terminat cartea de citit si mi-a placut atat de mult ca vreau sa o cumpar.sper sa ne vd. curand ca sa ti-o dau.

    RăspundețiȘtergere
  6. "De la scutec la toaleta" -metoda Brazelton

    RăspundețiȘtergere
  7. Multumesc Alexandra!stiam eu ca ma bazez pe voi:P
    ma bucur ca ti-a placut cartea, daca vrei iti mai dau una, dc ai timp...dar dupa ce o termin eu.Se numeste "Parinti consecventi, copii fericiti" scrisa de niste tipe spaniole cred(dupa nume).Dupa ce scapam de raceala, tuse si alte cele, va asteptam pe la noi!De fapt asteptam totii copii care ii stim pe la noi, sa recuperam ca am stat prea mult izolate!Pupici

    RăspundețiȘtergere
  8. suna foarte bine lactobar:))stie Mariuca ce stie - copiii au un simt al selectiei pentru ceea ce este bun si folositor pentru ei, ceva incredibil (cel putin asta am vazut eu la Simeon).
    Deci, FELICITARI amandurora pentru reusita. Poate voi avea la un moment dat mai mult timp si mai multa inspiratie de moment sa scriu si eu despre alaptare, pentru ca pentru mine a fost o revolutie si ceva extrem de marcant de la capo al fine.

    Sa treaca rpd rpd tusea ca sa ne vdm - se anunta party in cartier;)

    RăspundețiȘtergere
  9. Mada, intr-adevar e meritul Mariucai ca am ajuns sa avem un lactobar atat de longeviv:))ea a vrut, eu m-am conformat:D Si eu recunosc ca experienta alaptatului a fost si este frumoasa si pentru mine!
    Pupici!
    Facem eforturi sustinute sa ne treaca orice raceala, tuse ca sa fim in forma pentru party!!!iupi! ne plac mult petrecerile, mai ales ca o sa fie o premiera pentru noi: mergem la a2a aniversare a aceluiasi pitic!si anu trecut, si anu asta! ce fruuuumos!sa o tinem tot asa!

    RăspundețiȘtergere
  10. Mersic Alexandra:). Am citit-o, mi s-a parut foarte relaxata metoda. De fapt brazelton e pe principiul...lasa copilul sa decida cand e timpul. Si eu il sustin:))

    PArty, party, party!!!
    PS: Mariuca, scap-o si pe mami de raceala mai repede:)

    RăspundețiȘtergere
  11. si mie imi place ff mult principiul lui si vreau sa cumpar tot ce a scris el,ma intereseaza mai ales medota lui legata de masa copilului pt.ca noi aici avem cele mai mari probleme. ne vd. la party si mai vb. va pup

    RăspundețiȘtergere
  12. hei, legat de party: chit ca vin cu masca la botic si tot nu ratam:P Dar Slava Domnului suntem mai bine.Insa nu stim inca nimic oficial,voi?pupiz

    RăspundețiȘtergere