sâmbătă, 6 octombrie 2012

Prima zi de gradi ever :)

A venit si ziua  aceasta: prima de zi de gradi a Mariucai! Wow!
Dupa 3 saptamani de umblat, asteptat, intrebari, explicatii, pregatiri, incurajari, povestiri, scenarii, am zis noi ca e bine sa incepem gradi intr-o varianta "light" de vineri..de ziua educatiei cica...cu program scurt, doar cu jocuri si jucarii! Asa ca V, dotat cu dosarul cu restul de acte si analize pentru gradi+ instructiuni precise de la mine :D + rucsacelul cu printese a trezit-o , a  pregatit-o si  a"livrat-o" dimineata pe Mariuca la ora si locul stabilit, scurt si convingator :) Printesa noastra a fost incantata si si-a pastrat entuziasmul pana la plecare, in jurul orei 13 ! Din ce am inteles de la ea si din ce a povestit dna ingrijitoare a mancat  bine si fara fitze, s-a jucat si a fost vesela! Deci prima zi a fost un succes, dar nu ne amagim, stim ca vor aparea si zile nu atat de reusite.
Dar marea mea surpriza, au fost pozele facute de o mamica azi la gradinita!Asa m-am bucurat ca putem pune in album poze din prima zi de gradi , plus vad si eu ce minunatii s-au intamplat pe acolo :)


















Nu am avut foarte mari emotii pentru aceasta prima zi, pentru ca ne-am bazat si pe firea sociabila si dornica de joaca intre copii a Mariei, plus ca am incercat sa ne pregatim sufleteste de mult timp si am mai tinut cont de unele recomandari de la alti parinti sau chiar din articole de pe internet:
- eu, tati, buni de la inceputul anului am tot povestit de gradinita mereu punand accentul pe cuvinte cheie " copii si jucarii", ce se intampla acolo , cate lucruri frumoase si utile se invata, ca sa fie familiarizata cu conceptul si sa o faca interesata. Iar in ultimile saptamani, am insistat pe lucruri ceva mai concrete din programul unei zile de gradi, am incurajat-o sa se descurce singura in multe situatii "ca ea este acum fetita mare si va merge la gradinita" 
- o lunga perioada de timp am ascultat seara cd-ul cu "Povestile domnisoarei Firicel", si una dintre povesti era despre prima zi de gradi a lui Firicel; mamica domnisoarei Firicel ii povesteste de mersul la gradinita si ii raspunde fetitei la intrebari si temerile acesteia - eu o consider foarte utila, si sunt convinsa ca mesajul s-a asezat undeva in capusorul Mariucai
- apoi dupa ce urechile noastre nu mai suportau povestile pe cd ( cred ca timp de cateva luni, in fiecare seara il puneam) am trecut la citirea "Povestea gentuteti rosie" - o carte de Lucia Muntean - la fel: despre  o fetita la gradinita, foarte draguta si atractiva, cred eu ca si ea si-a atins scopul
- am cumparat niste carticile tip "Junior la gradinita", "Cunoasterea mediului", "Scoala celor 7 pitici" pentru copii 3-5 ani,  ieftinte, dar dragute in care sunt ilustrate printre altele si cu gradinite, ce fac copii acolo, momente ale zilei, activitati, si Mariuca le-a rasfoit, le-a colorat...si poate au ajutat-o sa isi mai completeze tabloul despre " ce va face ea la gradi"....nu stiu cat au ajutat pana acum, dar sigur sunt niste carticele placute si utile, cu multe informatii si activitati educationale de facut acasa cu ea si de acum inainte.
- cu o seara inainte am pregatit impreuna hainutele si rucsacelul : am lasat-o sa isi aleaga hainutele "speciale" , cu ce gentuta vrea sa mearga si ce jucarii va lua cu ea, si pentru ca stiam ca  mai nou e fan anumite fustite plus pantofiori, i-am zis ca poate sa se imbrace ca o printesa si cand va ajunge acolo, va cunoaste alti copii si poate sa le arate fusta , fundita roz de la pantofi..etc
- i-am zis ca a doua zi eu voi merge la serviciu, si ea va merge la serviciul ei de copii, adica gradinita! si ne intalnim seara amandoua seara sa povestim cum a fost. se pare ca a avut efect pentru azi a venit foarte mandra cu ce a castigat ea de la serviciu : un iaurtel si o banana :) 
- am ajutat-o sa pregateasca o felicitare pentru dna educatoare; recomandarea era ca cel mic sa faca ceva cu manutele lui,  sa fie entuziasmat de creatia lui si sa il focuseze pe "maine merg la gradi sa ii arat educatoarei ce lucru minunat am facut eu!" mie mi-a placut ideea, pentru ca ajuta copilul sa se detaseze putin de frica "aoleu unde ma duc eu si ce fac acolo" si ii stabileste o actiune clara pe care se concentreaza. noi am facut o felicitare simpla : am lipit pe un carton colorat o floricica desenata de Maria si apoi am lasat-o  sa lipeasca  in interior toate stickerele gasite, pentru ca e fan lipit orice tip de stickere, oriunde! asa felicitarea pot spune ca a fost facuta de ea si o reprezinta :P dar marturisesc sincer ca nu stiu finalul actiunii...in iuresul de povestiri, intamplari de cand a sosit de la gradi, am uitat sa intreb ce a facut cu felicitarea!aflu cand se trezeste si revin:)
- ca bonus, seara am fost la o piesa de teatru " Fluturi si oameni". Un spectacol pentru copii, dar savuros si pentru parinti! Mi s-a parut foarte ingenios, creativ, captivant! Superb! Ne-a placut la nebunie! Mi-am propus sa urmarim toate specatcolele echipei lui Dan Puric! "Toti cinci " clar trebuie sa fie primul lista...sunt actorii care m-au impresionat in piesa "Fluturi si oameni"
- iar seara cand am ajuns acasa, i-am facut o  supriza pentru ca a inceput gradinita : i-am dar un set de acelea  cu margelute din lemn diverse forme si culori din care  sa isi faca ea diverse si a fost de mare efect! Nu-i mai cumparasem un astfel de set inainte, si acum a fost super incantata , mi-a zis " mami, imi place foarte mult surpriza pe care mi-ai pregatit-o!"  stiam eu :P. Maria nu poate rezista  unor chestii mici colorate, multe si diverse, dotate si cu un siret/sfoara pe deasupra :)) ...ne zapaceste sireturile de la pantofi :D

Deci cam asta a fost pana acum...Sper ca aceasta zi sa fie inceputul unei frumoase si folositoare experienta pentru Mariuca!

7 comentarii:

  1. Bravo, asa tare ma bucur ca a fost un inceput lin:)
    Va pup si va doresc o gradinita minunata in continuare!
    SI multe spectacole de Dan Puric, super:)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. multumim multumim Roxana! La capitolul spectacole, sa stii ca ma bazez si pe tine! :)

      Ștergere
  2. feeelicitari:) ma bucur ca ati inceput cu dreptul si din poze vreau sa spun ca sunt ff impresionata. intrebarea mea este: asa arata o gradinita de stat sau privata? daca e prima varianta, jos palaria!
    pe noi nu ne lasa sa facem poze, filmulete la gradi pt. ca aici este o politica ff dura privind acest aspect.
    se pare ca toata lumea incepe toamna asta gradinita, inclusiv Mihnea:).
    va pupam si de-abia astept si alte povesti.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Intr-adevar, este toamna inceperii gardinitei pentru toti se pare! Poate era si timpul:) Gradinita intr-adevar este una mare, frumoasa si destul de dotata! si este de stat - Pisicile Aristocrate, undeva pe la Unirii. Are o reputatie buna si este destul de apreciata, speram sa fim si noi multumim de ea. Succes tututor strumfilor care merg la gradi!Va imbratisam!

      Ștergere
  3. super;)de cind asteptam aceasta zi minunata a nepoatei mele
    Mariuca. se pare ca o mosteneste pe mamica ei (tare mult ea placut gradinita si scoala).gradinita e super si modul cum ati pregatito pe Mariuca este meritul parintilor (V+M),va urez multa sanatate si sa aveti si in continuare asa multa rabdare si intelepciune.
    ma bucur mult de fam mea

    RăspundețiȘtergere
  4. buni de la constanta6 octombrie 2012 la 21:45

    Mariuca, vreu sa-ti spun ca-mi place ff mult
    vestimentatia ta si cum apari de relaxata in prima
    zi de gradinita
    te pupa buni si tataitu de la CTA

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumim Buni pentru toate aprecierile si incurajarile! Sa fim cu totii sanatosi sa ne bucuram unii de altii! ne este dor de voi! va imbratisam cu drag!

      Ștergere