duminică, 27 noiembrie 2011

Animalutele Mariucai

Am reusit sa ajungem si noi intr-o fuga la targul de carte Gaudeamus, unde  multe carti am atins, rasfoit, rasturnat :p, multe carti ne-au placut dar dnul buget ne-a conditionat la cateva carticele, si alea pentru Mariuca...Regretul meu cel mai mare ca nu am reusit sa iau carti cu poezioare simple si dragute de la standul ed Prut, unul dintre cele mai accesibile carti dupa parerea mea...si de la Ed Carturesti si Aramis...as mai fi luat, dar cel putin pe ei ii gasesc mai rapid....aaa...si erau multe carti frumoase de Craciun, dar nu vroiam sa le vada Mariuca cand i le cumpar, pentru ca sunt in plan ptr ghetute;p
Asaaa...
Dupa explorarile ei ca intr-un labirint printre standurile de carti si incercarile mele de a rasfoi cu un ochi cartile vizate si cu alt ochi la copil....Mariuca a decis ca trebuie sa  plecam de acolo, neaparat,  cu o carte de la Teora in care ne invata sa facem animalute din plastelina si 2 elefantei mici! da, doi elefantei minuscului...cred ca sunt cat jumate din degetelele ei, insa cu cat sunt mai mici cu atat Mariuca e mai indragostita de ei ;p Cei de acolo s-au gandit strategic sa mai puna  niste jucarii pe ici pe colo, poate mai apare vreun copil 'convingator' ...si le-a reusit! Asa ca noi ne-am completat colectia de elefanti de la 9mm la 90cm :D
Revenim la cartea cu animalute. Adevarat ca eu o stiam mai demult si tot ii dadeam tarcoale, dar acum s-a votat in unanimitate si de cand am desfacut-o,  eu , tati  si Mariuca bricolam in plastelina. E distractiv ca iti arata pasii, iar de acolo dc mai vrei tu sa improvozezi, nu ai decat! De ex Mariuca, la un moment dat,  a hotarat ca este frig, si toate anumalutele au nevoie de fular..asa ca le-a gatuit pe toate cu fular;p...dar degetele mele erau prea obosite si pline de plastelina ca sa mai surprinda asta in poza...
Mariuca cu tati la masa de lucru
primele animalute

si oita Dimitri  :P

sâmbătă, 19 noiembrie 2011

Idei de jocuri cu copii in public

Am gasit articolul asta  acum, pe blogul unei gradinite care pare draguta, dar si mai mult mi-a placut impartirea postarilor pe categorii foarte utile cred eu, parintilor: varsta, activitati creative, dezvoltare personala, homeschooling :D etc

Am descoperit-o prin http://lapieptulmamei.blogspot.com:kidtime connect e locul unde o veţi găsi pe Gabriela, mămică, educatoare, practicantă ahomeschooling-ului şi conducătoarea grădiniţei proprii în Bucureşti. Activităţile prezentate pe site se adresează vârstelor cuprinse între 2 şi 7 ani, dar în afară de activităţi veţi descoperi tot felul de articole şi sfaturi pentru părinţi, pe care e bine să le cunoaştem"

Si mi-a placut articolul de mai jos, pentru ca exact asa ni s-a intamplat noua cand am fost la doctor saptamana asta: am ajuns la cabinetul medical toti trei, si acolo erau deja doua trei familii cu fetite cred ca de vreo3-4 ani. M-a surprins ca le vedeam ca stateau cumintele langa mama lor! Asta era de bine....dar stateau cumintele si tacute si atat! Adica aveau aerul unor fetite indraznesc sa spun triste, resemnate ca tb sa suporte asteptarea fara nicio activitate, se uitau inexpresiv in jur...si erau tacute! Asta mi s-a parut cel mai alarmant! Inteleg ca rogi/impui copilului sa stea cuminte/static ca asa vrei tu si asa e frumos, politicos, se cuvine in public sa nu deranjezi etc...dar barem daca si copilul si parintii stateau frumos pe scaun, de ce nu discutau barem?! Ma gandesc ca asta puteau face, nu deranja pe nimeni, antrenau fetitele la discutii, conversatii, mai petreceau family time, fructificau timpul sa descopere ce mai gandesc copii lor....recitau poezii, povesteau..nu stiu...gaseau subiecte. Sau barem sa antreneze fetitele sa vorbeasca intre ele, sa socializeze..nu! erau fiecare pe scaunul ei la distanta de 50cm! Eu asa vad lucrurile...si normal asa se vede si familia noastra : pornim de momentul intrarii pe hol...ne intersam de clasicul "care e ultima pers la rand", am notat-o, si apoi Mariuca s-a asezat pe scaun! Voila! inceput identic! dar diferenta este ca Mariuca face asta numai primele 5 secunde sa testeze rezistenta scaunelor, de noutate, si nu ca i-am cerut noi; apoooi, s-a dat jos, a inceput sa exploreze spatiul, sa vada ce in stanga, ce e in dreapta, unde duce holul ala si ce se intampla cu scarile celalalte, am jucat "ascunselea" ;p  Mariuca numara, tati se ascundea, si mami "tinea randul" :P sau mai trisa si il dadea pe tati de gol :d , apoi am luat toate afisele lipite pe pereti la rand, si normal ca erau afise de promovarea a medicam ptr copii, dar  povesteam despre animalutele si copii din ele! si i-a placut si asta! a mai salutat cadrele medicale care treceau pe acolo, le mai intreba "ce faci?"...si asa a trecut timpul si am intrat si la consult ...si despre asta am scris in postarea precedenta...Acum normal ca toate astea nu le-am facut in liniste deplina jucand mima, dar nici nu  am avut volumul sonorului tare si nici nu cred ca am deranjat pe cineva! Important e ca nici ea si nici noi nu ne-am plictisit, nu am perceput vizita la medic ca o corvoada..mai ales ea! Cred ca important sa asocieze doctorul cu lucruri si exeperiente placute atunci cand se poate!
Si in dimineata asta am gasit si articolul asta, de care ma voi folosi la vizita urmatoare:

JOCURI PENTRU MOMENTELE PLICTISITOARE DE ASTEPTARE


In vizita la medic... Asteptand sa urci in avion... La coada la hypermarket...La restaurant, asteptand mancarea... De cate ori ti s-a intamplat pana acum sa nu poti schimba mediul plictisitor si monoton al copilului, fiind obligata sa-l tii linistit intr-un loc, pentru mai mult timp? Astfel de situatii se ivesc mereu in viata unui parinte si au potentialul sa se transforme rapid in adevarate "crize": de la plans, la aruncat pe jos sau chiar agresivitate din partea copilului.

Multi parinti recurg la metode persuasive de genul: "Te roaga mama sa mai ai rabdare"; ""Hai, nu mai face asta... te rog frumos", "Te-am rugat sa te potolesti", "Ai promis ca o sa fii cuminte. Te rog sa stai jos si sa nu mai plangi - mai avem de asteptat doar cateva minute."

Este interesant sa observi cat de "politicos" vorbesc parintii cu cei mici atunci cand se anunta (prin semnale care se amplifica vazand cu ochii) ca urmeaza declansarea unei adevarate crize de personalitate. Din pacate insa, prescolarii nu prea stiu ce inseamna "te rog frumos" - ei abia invata cuvintele magice. Oricat de mult ai ruga un copil sa-si indrepte comportamentul sau atitudinea, nu o va face, pentru ca el nu este focusat pe dorintele tale, ci pe ale lui. Schimbarea unei atitudini sau a unui comportament nedorit nu se face cu rugaminti la varsta prescolara, ci cu metode active de distragere a copilului de la ceea ce-l supara si-i consuma in mod negativ intreaga atentie, si redirectionarea lui spre joc.

Data viitoare cand te afli intr-o situatie in care copilul, plictisit, incepe sa manifeste un comportament nedorit, nu te lasa coplesita, ci - inainte ca totul sa degenereze intr-o scena greu de controlat, relaxeaza-te si incearca sa-l distragi prin joc. Asta nu inseamna ca trebuie sa pleci in vizita la medic cu o sacosa plina de jucarii - jocul nu implica neaparat manipularea jucariilor. De cele mai multe ori copiii prefera timpul petrecut cu parintii, nu doar cel petrecut in compania jucariilor, asa ca, foloseste aceste momente de asteptare pentru a cladi amintiri placute.

Iata un joc simplu care ii acapareaza imediat pe prichindei: se numeste "Vezi ce vad eu?" si se poate juca cu copiii de toate varstele, difera doar nivelul de dificultate al indiciilor. In varianta cea mai simpla, pentru cei mai mici, adultul invita copilul sa se uite cu atentie la tot ceea ce vede in jur, intrebandu-l: "Vezi ce vad eu?... Eu vad ceva galben... mare si rotund..." Ochii copilului incep sa cerceteze incaperea. Daca ghiceste imediat, alege un alt obiect, daca nu, da mai multe indicii: "are dungi rosii si stelute albastre"... Ochii copilui se lumineaza: "Mingea!" striga el incantat. Jocul se poate complica, in functie de varsta copilului. Pentru cei de grupa pregatitoare, jocul poate cuprinde indicii de genul: "Este ceva rotund, se afla pe podea  si incepe cu suntetul "M".


Avantajul pe care il prezinta acest joc este noutatea mediului in care copilul se vede obligat sa astepte. Aflandu-se intr-un teritoriu strain, el trebuie sa se concentreze sa gaseasca indiciile, lucru care necesita ceva timp si atentie. Daca cel mic plange, ii poti spune ca-i vei sopti indiciile la ureche, dar ca trebuie sa se opreasca din plans pentru a le auzi. Nu astepta pana se intampla minunea si se opreste din plans - incepe sa-i soptesti indiciile si el se va opri pentru a le putea auzi mai bine. Insoteste fiecare reusita de laude si aplauze. Si nu te ingrijora ca putina joaca ii va deranja pe cei din jur: un copil plictisit, care plange sau zbiara, deranjeaza mai mult decat un copil care rade si bate din palme incantat de reusitele sale.


"Vezi ce vad eu?" este un joc grozav, care se transforma odata cu varsta copiilor, dar ii incanta in egala masura la 2 cat si la 11 ani. Incearca-l!



joi, 17 noiembrie 2011

Nicio zi fara nuci, migdale si cereale!

Dupa muuult timp am trecut si noi pragul doctorului de familie al Mariucai. Motivul: semnele de raceala de duminica si mucisorii intensi  de luni ne-au determinat sa ii facem o vizita. Ne-am pregatit noi frumos, ca pentru doctor :p , i-am povestit Mariucai ca mergem la doamna doctor care este o prietena si are grija de sanatatea noastra, si ca vrea sa se uite putin la burtica ei, si la spate, sa o cantareasca si  sa vada ce mare si frumoasa a crescut :D well....si a functionat!  Eu aveam emotii ca o sa inceapa sa faca urat si sa fie esec total! ei bine , nu! Mariuca a intrat in cabinet cu o fata serioasa si a anuntat-o pe dna doctor ca o doare burtica, s-a asezat pe scaunelul rosu, si-a zis numele si varsta atunci cand a fost intrebata, a primit incantata un jeleu cu vitamine cica?! si apoi la momentul consultului a stat cumintica , dar cu o fata usor resemnata ca si cum ar fi zis "of, bine, hai ca stau cumintica , desi nu sunt total de acord ca mi-ai dat bluzita la o parte si imi umbli cu chestia aia pe spate si burtica!"
Asa....asta a fost partea haioasa...partea mai putin placuta a fost cand  Dr nu mai contenea cu ascultatul stetoscopului  si intr-un final , dupa emotii din partea noastra si din partea doctoritei multi termeni medicali de neretinuti, cu intrebari si explicatii lungi, pe care mi-e greu sa le reproduc, concluzia a fost ca a auzit ceva la inimioara, care, impreuna cu infatisarea palida a Mariei si cu confirmarea noastra ca transpira mult, inidica anemie... Partea buna a fost ca cel putin raceala nu era grava, nu avea rosu in gat si alte complicatii de la raceala, insa partea cu anemia nu ne-a picat bine deloc! Dar trebuie sa marturisesc ca pentru tratarea racelii din fasha:D i-am dat Viusid si cred ca asta a ajutat mult.
Asa ca recomandarea pediatrei a fost sa ii suplinim fierul din alimentatie si  timp de o luna Mariuca sa ia picaturi de Ferrum Hausmann, Vigantol si calciu si apoi sa mergem la dansa si sa facem un set de analize! Well...si in secunda doi, am sosit acasa cu punga de nuci, migdale, alune, seminte diverse, ovaz, grau integral, am scotocit prin cartile Elenei Pridie, si tot cautam combinatii de mancaruri si gustari  acceptate de  Mariuca.  In weekend sper sa am timp sa caut mai multe retete si sa descopar si alte alimente bogate in Fe. Asa ca nu ma supar daca ma ajutati si voi cu idei si retete;p Si poate voi reusi sa postez si cu ce am avut succes!

vineri, 11 noiembrie 2011

Am revenit!

Din ce in ce mai cuprinsa de sentimentul vinovatiei cu nu gasesc nici timpul nici cuvintele potrivite pentru blog...las  mai mult loc pozelor...si ele putine din pacate, dar imi propun sa rectific acest aspect pe viitor.

Si pe scurt despre Mariuca : creste, se joaca mult si cu tot ce gaseste, vorbeste si canta haios cantecelul cu "Veverita" invatat de la Buni, este cuminte dar si poznasa,  intelegatoare dar si incapatanata, curioasa si dornica de explorare, joaca si plimbari cu mami si tati!